top of page
  • Yazarın fotoğrafıSevgi Pilgi

RİTÜEL FİLM ANALİZİ

Baş karakter Dany, ailesiyle sürekli sorunlar yaşayan ve bunu sevgilisi Christian’a yansıtan bir tiptir. Christian, elinden geldiğinde ona destek olmaktadır fakat arkadaş çevresi tarafından Dany’den ayrılmaları için sürekli baskıya uğramaktadır.

Okuldan arkadaşlarıyla İsveç’in bir köyüne gitmeye karar veren Christian, bunu sevgilisi Dany’ye söyleme gereğinde bulunmamıştır. Arkadaş grubundan birisi İsveçlidir ve onları 90 yılda bir gerçekleşen ritüeli izlemeye davet etmiştir. Bir şekilde Dany de onlarla bu geziye gider.

Dany’leri gizemli bir köy beklemektedir. Köyde güneş hiç batmamaktadır. Köyde her şey ortaklaşa yapılmaktadır. Cinsellik bile! (Christian ve Maya'nın cinsel birliktelikleri esnasında çıkan seslere diğer kadınların da eşlik etmesi)

Yemek birlikte hazırlanır, sofraya birlikte oturulur, birlikte yenilir. Köyde birinin hissi diğer tüm üyelere geçmektedir; birisinin acısı, sevinci diğerlerine geçmektedir. Ayrıca herkes aynı yerde uyumaktadır.

Köydeki tuhaflıklar ilk ritüelle kendisini gösterir. Köydeki en yaşlı çiftin köydeki verimi sağlamak için kendilerini feda etmesi, kendilerini tanrılara adamak için uçurumdan atmaları korkunç olaylar silsilesinin ilk adımını oluşturmaktadır. Uyuşturucu etkisi yaratan çaylar da onları ritüele iyice hazırlamaktadır. Dany’lar dışında köye ritüeli izlemek için gelen diğer misafirler, köyde daha fazla kalmak istemez ve köyü terk etmeye kalkışırlar. Bunun yanı sıra insanlar, bir bir ortadan kaybolmaya başlar. (Örneğin kutsal ağaca işeyen gencin esrarengiz kayboluşu gibi).



Filmde arka planlar çok iyi şekilde işlenmiştir: Filmde ilk başta karanlık ortam kullanılmış, sonradan aydınlık arka planlar kullanılmıştır. Verdiği huzurlu ve sakin auranın aksine burası dehşet saçan bir köydür. Film bu arka plan tezatlıklarıyla izleyenleri korkutmayı başarabiliyor. Ritüellerin korkunçluğuna rağmen köy her zaman aydınlık, ferah ve huzur doludur. Onca kurban, cinayete rağmen çevreleri çiçekle süslenmiştir. Dany zamanla köy ortamına uyum sağlamaktadır. Mesela filmin sonuna doğru çiçeklendiğini görürüz. Ya da filmin başında elinin, ayağının filizlenmesi gibi.

Filmin sonunda Dany’nin sevgilisi Christian, bir ayı postunun içerisinde yakılarak ritüele kurban verilmektedir. Dany'nin gözyaşlarının arasında bir gülümseme görürüz. Bunun nedeni, Dany’nin sevgilisinin kendisine yaptığı haksızlıklardan dolayı Christian’ın hak ettiği cezayı bulduğunu düşünmesi olabilir.




5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

12 Kızgın Adam Film Analizi

Film, bir duruşmada bir jüri üyesinin diğer on bir jüri üyesini ölüm cezasına çarptırılan bir şüphelinin suçsuz olduğu konusunda, ikna etme çabaları temelinde ilerlemektedir. Sanığın suçlu bulunması h

bottom of page