top of page
Yazarın fotoğrafıSevgi Pilgi

12 Kızgın Adam Film Analizi


Film, bir duruşmada bir jüri üyesinin diğer on bir jüri üyesini ölüm cezasına çarptırılan bir şüphelinin suçsuz olduğu konusunda, ikna etme çabaları temelinde ilerlemektedir. Sanığın suçlu bulunması halinde idam cezası uygulanacaktır. Çocuğun suçlu olup olmadığına 12 kişiden oluşan bir jüri kurulu karar verecektir. Amerikan yasalarına göre jürinin kararı oybirliği ile alınmalıdır.

Çocuğun (şüphelinin), babasını öldürüp öldürmediğine karar verecek olan jüriler farklı meslek grubundan olup, birbirini tanımayan 12 farklı kişiliğe sahip bireylerdir. Gerçeğin ne olduğunu kimse tam olarak bilmemekle birlikte neredeyse hepsinin makul şüpheleri var.


İki jüri üyesinin mahkeme binasının dışında birbirlerine isimlerini söylemeleri dışında filmde hiç isim geçmemektedir. Çünkü önemli olan jürilerin isimleri değil, karakterleri, söylemleridir.


Filmin temelinde önyargı vardır. 100 yıl konuşsalar da fikri değişmeyecek insanlar var. Bu jürilere göre çocuğun maddi durumu, yetiştiği ortam babasını öldürmek için gerekçeler sunmaktadır. 1 kişi dışında herkes önyargılı bir şekilde hareket etmekte, sanığı suçlu bulmaktadır. 8. Jüri üyesinin kurduğu “Önyargı, gerçeği her zaman görünmez kılar” cümle bunu kanıtlamaktadır. Filmde jüri üyelerinim fanı bozuk sanmaları ve aslında fanın lambayla çalışıyor olması bunu kanıtlayan diğer öğedir. Grubun asi jürisi, (üçüncü üye) o kadar dik kafalıdır ki diğerlerinin ortaya attığı mantıklı çıkarımları bile görmezden gelir, kişisel önyargılarından bir türlü kurtulamaz. Bu meseleyi kişisel bir zafer olarak görmektedir. Ama filmin sonunda ağlayarak çocuğun suçsuz olduğunu kabul eder. Bu kabulleniş oldukça onun zoruna gitmiştir.


Jürilerin suçlu oyu vermelerinin bir nedeni de “hemen bitirip gidelim’ kafasındalar. (Örneğin bir jüri konuşmalardan sıkıldığı için suçlu oyundan sonra fikrini suçsuz olarak değiştirir.)


İlk oylamada 8. jüri farklı bir görüş bildirir. Sekizinci jüri delillerin ikinci dereceden olduğunu belirtir. Ortaya atılan her bir detayda jürilerin fikirleri değişmektedir. Herkesin bir kırılma noktası vardır. Bu kırılma noktaları değişiklik göstermekle birlikte kafamızdaki noktalar, sorular değişir. Filmde bıçak önemli detaylardan birisidir. Cinayette kullanılan bıçağın belirtildiği gibi eşsiz olmaması, sekizinci jürinin mevzubahis bıçağın aynısını bulması onları bir nebze de olsa düşünmeye itmektedir. Diğer önemli detaylardan birisi çocuğun gittiği filmde oynayan oyuncularının isimlerini hatırlamaması onu diğerlerinin gözünde suçlu kılmaktadır. Sekiz numaralı jürinin en muhalif rakipleri olan 3. 4. ve 10. jüriler çocuğun sunduğu gerekçeleri tutarsız olduğunu, cinayet gecesi gittiğini iddia ettiği film hakkında herhangi detay hatırlamadığını belirtirler. Ama suçsuz oyu veren jüri, suçlu oyu veren jüriye 3 gün önce ne yaptığını sorar ve jüri eşiyle birlikte gittiği sinemadaki film ile ilgili detayları hatırlamaz.


En can alıcı detay ise gözlük detayıdır. Dokuzuncu jüri, mahkemede şahitlik yapan yaşlı kadının burnunda gözlük izi olduğunu ve burnunu da ovuşturduğunu söyler. Ve normalde sadece gözlük takan birisinin bu özelliklere sahip olabileceğini belirtir. Bu detay suçlu oyu veren dördüncü jürinin fikrini değiştirir ve böylelikle çocuğun suçlu olduğuna inanan sadece bir jüri (3) kalır. O da tüm bu detayların çarpıtılmış olduğunu ileri sürmektedir. Ama diğer üyeler, insanların dikkat çekmek, kâale alınmak için yalan söyleyebilme potansiyeline sahip olduğunu belirtirler. (Tanık yaşlı kadın gibi)

Mekanların insan üzerinde birçok etkisi vardır. Filmin tek mekânda geçmesinin sebebi bütün ayrıntıların görülebilmesi, konunun önemine dikkat çekilmek istenmesidir. Alan kısıtlı tutularak insanların bilinçaltına o mesaj verilmeye çalışılmıştır. (Filmde birçok detay vardır. Yağmur, fan, vs.)


Ayrıca filmdeki hegemonik erkeklik öğelerinden de kısaca bahsedecek olursak; isminden de anlaşılacağı üzere film erkekler üzerinden ilerlemektedir. Öfke sadece erkeğe aitmiş gibi gösterilmektedir.


5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page